AMSTERDAM - Stichting Brein gaat toch in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak Zoekmp3. De rechtbank in Haarlem oordeelde in mei 2004 dat de digitale muziekzoekmachine geen inbreuk maakte op de auteursrechten en daarom mocht blijven verwijzen naar (il)legale muziekbestanden die elders op internet staan.

Stichting Brein heeft toch hoger beroep tegen de Zoekmp3-uitspraak aangetekend omdat zij de hele Zoekmp3-site verboden wil hebben zonder dat alle 'illegale' links eerst aangemeld moeten worden. De stichting is van mening dat Zoekmp3 willens en wetens naar illegale bestanden linkte.

De zoekmachine moest wel na de uitspraak alle aangemelde illegale links verwijderen van de site. Volgens Brein linkte de muziekzoekmachine eerst uitsluitend naar illegale mp3's. Na de sommatie van Brein zou Zoekmp3 "voor de vorm" links naar legale bestanden hebben toegevoegd.

Zoekmp3 beroept zich op het feit dat alle links automatisch door hun crawler gevonden worden en in hun database geplaatst wordt. Stichting Brein beschuldigt de zoekmachine dat zij zich "van de domme hield" en "het is immers niet erg geloofwaardig dat een crawler na een sommatie opeens pakketten links naar legale bestanden vindt," aldus de stichting in een persbericht.

Het beroep in de Zoekmp3-zaak zal dit jaar dienen.