Geautomatiseerde accounts op sociale media zouden nepnieuws verspreiden over de Franse verkiezingen. Veel van deze bots worden mogelijk ingevuld door Rusland.

Dat stelt een onderzoek van Oxford University. Een kwart van alle links naar politieke artikelen op Twitter zou nepnieuws bevatten, aldus Reuters.

Het nepnieuws omschrijft volgens de onderzoekers "extreme ideologieën en complottheorieën". Opinie en foutieve informatie zouden als feiten worden gepresenteerd.

Franse internetgebruikers weten volgens de onderzoekers wel beter om te gaan met het nepnieuws. Ze zouden over het algemeen vaker correct nieuws delen. 

Facebook

Het onderzoek richt zich vooral op Twitter. Volgens hoogleraar Kevin Limonier van de University of Paris VIII zou Frans nepnieuws op Facebook ook een rol spelen. Hoeveel daar wordt gedeeld is onduidelijk, maar het sociale netwerk zou recent 30.000 accounts hebben geblokkeerd. 

De Franse Facebook-accounts werden verbannen wegens het verzenden van spam, maar volgens Limonier deelden veel van deze gebruikers misinformatie en propaganda.

Duitsland

Uit een ander onderzoek in handen van Reuters blijkt dat nepnieuws ook vaker in Duitsland wordt verspreid. Ongeveer een derde van de accounts die tijdens de Amerikaanse verkiezingen werden gebruikt om nepnieuws te verspreiden, zou nu in Duitsland met hetzelfde doel worden ingezet.

Onderzoeksbureau Bakamo stelt dat er in Duitsland ongeveer evenveel nepnieuws wordt verspreid als in Frankrijk. Veel van dit nepnieuws zou ook afkomstig zijn van bronnen die "zijn beïnvloed door de Russen".

Duitsers zouden relatief weinig nepnieuws delen. Voor ieder nepartikel op sociale media, zouden er vier worden gedeeld met correcte informatie.