WILMINGTON - De Amerikaanse muziekuitwisseldienst Napster heeft maandag bij een rechtbank in Delaware uitstel van betaling aangevraagd. Het verzoek maakt onderdeel uit van een reddingsplan voor de internetonderneming.

Twee weken geleden werd al duidelijk dat er binnen Napster sprake was van een crisis. Toen stapten Napster-baas Konrad Hilbers, oprichter Shawn Fanning en vier andere vice-presidenten op. De eerste twee hoofdrolspelers kwamen overigens na enkele dagen weer op hun beslissing terug.

Napster is al sinds juli vorig jaar niet meer actief op het internet als ruildienst voor muziekliefhebbers. De onderneming moest stoppen onder druk van juridische procedures van de grote muziekuitgevers, die daarmee het illegale kopiëren via de Napster-site aanpakten.

Bertelsmann blies Napster, die ooit 67 miljoen gebruikers trok, halverwege vorige maand nieuw leven in. Toen werd afgesproken dat de schuldeisers van de onderneming 8 miljoen dollar krijgen en dat Napster surseance aanvraagt om een doorstart te kunnen maken. Bertelsmann mikt nu op een betaalde dienst voor het downloaden van muziek. Napster bood voorheen gratis software aan voor het downloaden.

/NETBertelsmann geeft Napster nieuwe kans'Napster is zo goed als failliet'

/DOSSIERNapster