De datavrije muziekbundel van T-Mobile is niet in strijd met regelgeving rond netneutraliteit.

Dat bepaalde de rechtbank in Rotterdam op donderdag.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) eiste in december 2016 dat T-Mobile moest stoppen met zijn dienst ‘Datavrije Muziek’. Daarbij valt data van bepaalde muziekdiensten buiten de databundels van klanten. T-Mobile stapte daarom naar de rechter.

Datavrije Muziek zou in strijd zijn met de Nederlandse netneutraliteit, stelde de ACM. Daarom zou de dienst schadelijk zijn voor concurrentie onder internetdiensten.

Volgens de rechter is dat niet het geval. Zero-rating, waarbij bepaalde diensten buiten de bundel kunnen vallen, zou namelijk niet bij wet zijn verboden. Hoewel de Nederlandse wet dit niet toestaat, zou Nederland niet bevoegd zijn om dat verbod op te leggen omdat er Europese regels rond netneutraliteit bestaan. Hierin is zero-rating wel toegestaan.

Duidelijkheid zero-rating

T-Mobile zei afgelopen jaar de dienst te starten omdat deze Europese wetgeving het toestaat. “Wij konden het dus simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk, Polen of Duitsland wel mag.”

CEO Søren Abildgaard van T-Mobile noemt de uitspraak een “doorbraak in Nederland en in Europa”. Nu de rechter uitspraak heeft gedaan, zou duidelijk zijn hoe bedrijven met zero-rating in Nederland mogen omgaan.

Ontevreden

Belangenorganisatie Bits of Freedom is volgens woordvoerder Daphne van der Kroft niet tevreden: "Je kunt je vast voorstellen dat we heel erg teleurgesteld zijn in deze uitspraak."

“Minister Kamp was bij het aannemen van de wet glashelder: 'dit kan in Nederland niet', aldus van der Kroft. "Nu wordt het extra belangrijk dat de ACM in beroep gaat om ervoor te zorgen dat hier uitleg over komt."

De Autoriteit Consument en Markt laat in een reactie weten blij te zijn met de duidelijkheid die de rechtbank heeft verschaft. De woordvoerder meldt ook dat de organisatie nog niet weet of die in beroep gaat. "De ACM heeft nog zes weken de tijd te besluiten dat wel of niet te doen. Wij zullen daarvoor eerst het besluit zorgvuldig moeten bestuderen."