AMSTERDAM - Internetprovider Het Net, onderdeel van KPN, stopt met gratis internet. De verwachte inkomsten via e-commerce en online advertenties in de internetwereld vallen tegen, dat heeft een woordvoerster van Het Net maandag bevestigd.

De huidige abonnees van Het Net verliezen hun mailadres per 15 juli als ze weigeren over te stappen op een betaald abonnement, zo schrijft de provider in een mail aan een deel van de klanten. Volgens de woordvoerster gaat het slechts om een beperkt deel van de 600.000 abonnees. De meesten zijn volgens haar al eerder overgestapt op een betaald abonnement.

Het Net is een van de grootste internetaanbieders in Nederland en valt onder Planet Internet, dochter van KPN. Zonder 'een tegemoetkoming in de kosten' zou het voor Het Net niet langer mogelijk zijn diensten aan te bieden zonder abonnementskosten.

Bestaande abonnees van Het Net kunnen overstappen naar een
abonnementsvorm

Wie niet reageert op het berichtje van Het Net, zal vanaf 15 juli zijn mail-account verliezen.

Gratis, te duur

Gratis internet bleek eerder al te kostbaar voor enkele andere aanbieders. Zo staakten de PCM-kranten (onder meer NRC en AD) al deze service, evenals De Digitale Stad (DDS).

Vele internetbedrijven begonnen enkele jaren geleden met gratis diensten. Ze verwachtten de kosten makkelijk terug te verdienen door de advertenties op hun website. Die advertenties bleven echter uit. Maandag stonden bijvoorbeeld op de site van Het Net overwegend advertenties voor eigen diensten.

Op dit moment kunnen internetters nog zonder abonnement terecht bij onder meer
12Move
MyWeb
Wanadoo
Freeler

/LINK
Meer gratis providers