AMSTERDAM - De website LokiTorrent wil het gevecht aangaan met de Amerikaanse waakhond voor de fimindustrie (MPAA). Via LokiTorrent kunnen bezoekers links vinden naar onder andere films en mp3's. De MPAA heeft de site inmiddels gesommeerd de activiteiten te staken.

LokiTorrent vraagt aan zijn bezoekers een kleine donatie om het juridisch gevecht te kunnen bekostigen. Volgens de website hebben ze ongeveer 30.000 dollar per maand nodig om de advocaten te kunnen betalen. Op het moment van schrijven heeft de site al 28997 dollar ingezameld.

Vorige maand werd bekend dat de MPAA (Motion Picture Association of America) bezig was met het aanklagen van diverse serverbeheerders in de Verenigde Staten en Europa. Deze serverbeheerders zouden zich bezighouden met hosten van films en andere bestanden die via de netwerken van BitTorrent en eDonkey verspreid worden.

Op de site van LokiTorrent worden zogenaamde torrent-bestanden aangeboden. In het bestand staat alle informatie die de internetter nodig heeft om bijvoorbeeld een film te downloaden. Na het ophalen van het bestand, begint de download. Het principe werkt iets anders dan p2p-programma's zoals Kazaa en Napster. Zodra een gebruiker een stuk heeft gedownload, wordt dit bestand meteen beschikbaar gesteld aan andere torrent-gebruikers.