Facebook laat ontwikkelaars Snapchat-achtige filters maken voor de camerafuncties in zijn verschillende apps.

Dat maakte directeur Mark Zuckerberg dinsdag bekend op de eigen ontwikkelaarsconferentie F8. Volgens hem is de nieuwe functie het begin van een veel groter augmented reality-platform.

In eerste instantie zal het voor ontwikkelaars mogelijk worden om selfiefilters te ontwikkelen die het gezicht van de gebruiker veranderen. Ook kunnen 'lijsten' voor foto's worden gemaakt, die onder meer gebaseerd op locatie aangeboden kunnen worden. Facebook noemt die lijsten Frames.

Zuckerberg toonde onder meer een filter van Nike dat een zweetband op het hoofd van de gebruiker plaatst en de route van een afgelegd hardlooprondje laat zien. Het bedrijf liet ook een Manchester United-filter zien, dat de score van een wedstrijd laat zien en confetti over het camerabeeld laat vallen als er wordt gescoord. Het filter gebruikt livegegevens over actuele wedstrijden van de Engelse voetbalclub.

Ontwikkelaars kunnen dinsdag direct aan de slag om de lijsten te maken, via de nieuwe AR Studio-software van Facebook. De andere effecten komen later beschikbaar. Ontwikkelaars kunnen zich wel al aanmelden voor gesloten bèta daarvan. 

Platform

Later moet het augmented reality-platform flink worden uitgebreid. Zuckerberg toonde onder meer filters die objecten die de camera filmt kunnen herkennen en aanpassen. Zo liet de topman een filmpje zien waarin virtuele haaien rond een echte soepkom zwommen.

Ook moet het mogelijk worden om hele 3D-ruimtes te creëren op basis van 2D-beelden. Die ruimtes kunnen vervolgens worden aangepast met digitale objecten of met zwevende informatievelden.

Verder kunnen ontwikkelaars in de toekomst augmented reality-games als Pokémon Go aanbieden via het platform van Facebook. Dat moet later dit jaar mogelijk worden.

Virtual reality

Oculus, een dochterbedrijf van Facebook dat de virtualrealitybril Rift ontwikkelde, toonde dinsdag zijn nieuwe app Facebook Spaces. Met de app, die direct beschikbaar is voor de Rift, is het mogelijk om in virtual reality ontmoetingen te houden met vrienden.

Gebruikers krijgen een virtuele avatar die wordt gebaseerd op Facebook-foto's. Met andere vrienden kunnen vervolgens virtuele werelden worden verkend, op basis van 360 graden-video's die al op Facebook beschikbaar zijn.

In de Spaces zijn ook virtuele objecten beschikbaar, en kan in 3D worden getekend. Oculus wil in de toekomst onder meer een virtuele boombox en een virtuele biljartkeu aan Spaces toevoegen, in samenwerking met andere ontwikkelaars.