AMSTERDAM - Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar kampen veel mensen met een dilemma: welke collega zoen je wel bij de nieuwjaarswensen en welke niet? Bedrijven moeten hun werknemers daarom duidelijk maken dat het niet vanzelfsprekend is dat je elkaar zoent. Dat zegt Dolph Kohnstamm in Algemeen Dagblad. Kohnstamm is oud-hoogleraar psychologie en oprichter van de website www.zoenbutton.nl.

"Er wordt vaak lacherig om gedaan, maar veel mensen, vooral vrouwen, zijn er niet van gediend", zegt Kohnstamm. Op zijn website zijn buttons te bestellen en affiches te downloaden om misverstanden over zoengedrag te voorkomen. Ik zoen je 1x, Ik zoen je 2x, Ik zoen je niet, staat er op de buttons. Op een van de affiches staat: "Bij komen en gaan geef ik je het liefst een hand (die voor mij meer betekent dan gedachteloos drie keer zoenen)."

"Op het werk zijn regelmatig conflicten of je hebt een hekel aan iemand, dat is heel gewoon. En dan wordt je met nieuwjaar toch geacht iemand te zoenen, dat is natuurlijk hypocriet", verklaart Kohnstamm zijn initiatief. "Het is niets vergeleken met het wereldleed, maar mensen mogen zich hier wel bewuster van worden."