Uber leed over heel 2016 een verlies van 2,8 miljard dollar (zo’n 2,6 miljard euro). Alleen in het vierde kwartaal verloor Uber al 991 miljoen dollar (932 miljoen euro).

Het is voor het eerst dat Uber in het openbaar financiële cijfers bekendmaakt. Het bedrijf is niet beursgenoteerd en daarom niet verplicht om dat in het openbaar te doen. Toch sprak het bedrijf met persbureau Bloomberg over zijn financiën.

Wereldwijd verwerkte het bedrijf vorig jaar voor zo'n 20 miljard dollar (18,8 miljard euro) aan taxritjes en andere boekingen, meer dan twee keer zoveel als in 2015. Dat leverde een netto-omzet op van 6,5 miljard dollar (6,1 miljard euro).

Tegelijkertijd werden echter ook veel investeringen gedaan en kosten gemaakt, waardoor Uber onder de streep uiteindelijk 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) tekortkwam. Dat laatste cijfer is exclusief de vorig jaar verkochte activiteiten in China. Als die ook worden meegeteld, dan zou het verlies zelfs 3,8 miljard dollar (zo’n 3,6 miljard euro) bedragen.

Kroes

Het in 2009 opgerichte Uber wordt wel gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld. Uber biedt met zijn apps inmiddels taxiritjes en andere diensten aan in meer dan vijfhonderd grote steden. Oud-eurocommissaris Neelie Kroes werkt ook bij het bedrijf, als voorzitter van een belangrijke adviesraad.

Uber is niet beursgenoteerd en daarmee niet verplicht om zijn resultaten te presenteren, al worden investeerders wel regelmatig bijgepraat. Dat Uber nu toch iets meer van zichzelf laat zien, komt volgens Bloomberg omdat het bedrijf zijn sterke groeipad meer onder de aandacht wil brengen, na de vele negatieve publiciteit van de laatste maanden.