De rechtbank in Rotterdam heeft een 23-jarige man uit Purmerend veroordeeld tot drie jaar celstraf, omdat hij malware had ontwikkeld waarmee hij bankrekeningen kon leegroven.

Met de malware veranderde de man een bankwebsite in een niet van echt te onderscheiden malafide variant. Daardoor kon hij diverse gegevens voor internetbankieren onderscheppen, die hij later gebruikte voor het plegen van fraude.

De rechter stelt dat een groot aantal computers door de malware werd geïnfecteerd. Hoeveel dat er precies waren, is niet duidelijk. Verschillende banken deden aangifte tegen de verdachte. 

De man bestelde samen met zijn handlangers ook producten op naam van slachtoffers bij een webwinkel. Dit deed hij door op hun account in te loggen en het afleveradres te wijzigen naar het adres van een katvanger. 

Gemak

De rechter zegt in zijn oordeel dat de criminele daad opvalt door de professionaliteit en de samenwerking tussen de mededaders. "Wat bovendien ernstig zorgen baart is het ogenschijnlijke gemak waarmee de verdachte samen met anderen rekeningen plunderde, persoonsgegevens uitwisselde en goederen bestelde bij internetwinkels op naam en rekening van anderen." Zo zouden de verdachte en zijn mededaders in chatgesprekken 'met genoegen' praten over het 'leegtrekken' van andermans bankrekeningen.

De rechtbank oordeelde dat er gezien de ernst van de feiten niet anders kan worden gereageerd dan met het opleggen van een celstraf. Daarnaast moet de man ook een schadevergoeding van ruim 13 duizend euro betalen.