Apple overweegt om samen met zijn leverancier Foxconn een bod uit te brengen op Toshiba’s chipdivisie.

Volgens anonieme bronnen wil de iPhone-fabrikant miljarden dollars investeren, waardoor het zeker 20 procent van de aandelen van het bedrijf in handen zou krijgen, schrijft Reuters vrijdag. Toshiba houdt hierdoor nog wel een aandeel in het bedrijf, zodat de organisatie onder Amerikaanse en Japanse controle valt. 

De Japanse overheid heeft zorgen over het overdragen van gevoelige technologie aan investeerders die volgens hen een gevaar voor de nationale veiligheid kunnen zijn. 

Apple was niet bereikbaar voor commentaar. Het Taiwanese bedrijf Foxconn wilde niet reageren. 

Western Digital

Apple en Foxconn sluiten zich met het bod aan in een rij van geïnteresseerden in Toshiba’s chipdivisie. Ook Western Digital, een partner van het bedrijf, heeft een bod gedaan. Zij gaven het Japanse bedrijf deze week nog een waarschuwing, omdat het een joint venture-contract zou breken met de plannen om de chipdivisie te verkopen. Western Digital wil dan ook exclusieve onderhandelingsrechten.

Volgens anonieme bronnen heeft Toshiba het aantal overnamekandidaten inmiddels teruggebracht naar vier. Naast Western Digital en Foxconn zijn dit de Amerikaanse chipfabrikant Broadcom en de Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix.