Taxidienst Uber moet mogelijk een boetebedrag van 1,13 miljoen dollar (1,07 miljoen euro) betalen, omdat chauffeurs van het bedrijf dronken in Californië rondreden.

De California Public Utility Commission concludeert dat chauffeurs in 151 van 154 onderzochte klachten dronken de weg op waren gegaan. In slechts 21 van deze gevallen heeft Uber zelf de kwestie onderzocht, meldt Reuters.

De Amerikaanse commissie adviseert de staat daarom om een boete van 1,13 miljoen dollar op te leggen. Het is voor het eerst dat zo’n boete wordt voorgesteld, sinds hier regels voor in 2013 zijn aangenomen.

De betreffende klachten werden ingediend tussen augustus 2014 en augustus 2015. In dat jaar ontving de taxidienst in totaal 2.047 klachten over drank- of drugsgebruik. Er werden 547 chauffeurs door Uber gedeactiveerd. Hierdoor kunnen ze niet langer namens het bedrijf rondrijden.

Een woordvoerder van Uber benadrukt dat de onderzochte kwesties inmiddels twee tot drie jaar geleden zijn. "We hebben sindsdien ons proces zeer veel verbeterd." De taxidienst geeft aan geen tolerantie te hebben voor dronken bestuurders.