Microsoft heeft gemeld dat er tenminste duizend dataverzoeken van de Amerikaanse overheid zijn binnengekomen in de eerste helft van 2016. De overheid was toen op zoek naar gebruikerscontent ten behoeve van buitenlandse inlichtingendoeleinden.

Dat schrijft Microsoft in zijn tweejaarlijks verslag over dataverzoeken, meldt Reuters. Het aantal verzoeken is verdubbeld ten opzichte van de tweede helft van 2015. Ook is dit het hoogste aantal dataverzoeken tot op heden.

Het aantal verzoeken tussen januari en juni 2016 kwam uit op de duizend tot vijftienhonderd. Over heel 2015 was het aantal dataverzoeken niet meer dan duizend.

Het aantal Microsoft-gebruikers waar de Amerikaanse overheid meer over wilde weten, is wel gedaald in de eerste helft van 2016. Dat aantal ligt tussen de twaalfduizend en 12.499 stuks, tegenover 17.500 en 17.999 in de tweede helft van 2015.

FISA

De verzoeken vallen onder de zogenoemde Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Die federale wet maakt het voor inlichtingendiensten mogelijk informatie over niet-Amerikaanse inwoners te bewaren, mits die worden verdacht van terrorisme.

De overheid in de VS stelt bedrijven wel in staat informatie over het aantal FISA-verzoeken naar buiten te brengen, maar dat mogen geen specifieke cijfers zijn.