WhatsApp mag mogelijk voor de zomer nog data gaan delen met moederbedrijf Facebook. De EU en Facebook hopen tegen die tijd een deal gesloten te hebben die dat gaat reguleren.

Dat zegt de Ierse privacycommissaris Helen Dixon in een interview met Reuters.

Facebook stopte in november 2016 met het delen van data van gebruikers in heel Europa. Dat gebeurde na druk van de Artikel 29-werkgroep, waarin de Europese privacywaakhonden vertegenwoordigd zijn. Facebook gebruikte die data voor advertenties en vriendschapsuggesties.

Sindsdien voeren Facebook en de Artikel 29-werkgroep onderhandelingen over een deal die het delen van data tussen Facebook en WhatsApp op een verantwoorde manier mogelijk moet maken. De Ieren hebben het voortouw omdat Facebooks Europese hoofdkantoor in Ierland staat.

Data delen

WhatsApp maakte in augustus bekend dat het bepaalde data zou gaan delen met moederbedrijf Facebook. Wereldwijd spraken privacywaakhonden, waaronder de Britse, zich uit tegen de voorgenomen datadeling van de chatdienst.

Daarop kregen gebruikers de mogelijkheid om zichzelf uit te sluiten van datadeling, hoewel dat inmiddels wel standaard is ingeschakeld.