Twee Italiaanse bedrijven en een Chinese instantie verkopen spionagesoftware aan landen die bekendstaan om het schenden van mensenrechten.

Dat blijkt uit een undercoveronderzoek van Al Jazeera. Een journalist deed zich voor als iemand die namens Zuid-Soedan en Iran spionagesoftware wilde aanschaffen.

De twee Italiaanse bedrijven IPS en AREA waren bereid om hun software te verkopen, ook als daarmee Europese verdragen worden geschonden. Er zouden zusterbedrijven worden gebruikt om Europese toezichthouders te omzeilen.

Het Chinese bedrijf Semptian was volgens Al Jazeera bereid om spionageapparatuur ter waarde van 3 miljoen dollar te verhandelen, voordat duidelijk was welke landen interesse hadden.

Eén van de oprichters van Semptian geeft aan vaker spionagesoftware te hebben verkocht via externe zusterbedrijven. 

Europa

In september deed de Europese Commissie een wetsvoorstel, waarmee de export van digitale spionagemiddelen strenger wordt gereguleerd. Het voorstel verbiedt de verkoop van spyware aan landen die mensenrechten schenden. 

Europarlementariër Marietje Schaake noemt de handel door de de Italiaanse bedrijven onacceptabel. "Ik vond het eerder al onacceptabel, en dat is nog steeds het geval."