Wetenschappers van de TU Eindhoven hebben een zogeheten 'racebaangeheugen' ontwikkeld. Deze nieuwe techniek gaat slijtage voor harde schijven tegen met magnetische golven.

Dat schrijft het onderzoeksteam dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Scientific Reports.

De nieuwe techniek moet er uiteindelijk voor zorgen dat een harde schijf sneller werkt en niet slijt. Het racebaangeheugen bevat geen losse onderdelen. Alleen de bits bewegen, waarop de data wordt opgeslagen. Dat gebeurt niet met bewegende onderdelen die aangestuurd worden door elektrische stroom, maar via magnetische velden die de bits de juiste kant op sturen.

Een traditionele harde schijf gebruikt veel kleine mechanisch bewegende onderdelen om data af te lezen. De onderzoekers noemen deze technologie heel kwetsbaar en zeggen dat het de maximale snelheidsoverdracht beperkt.

Het magnetisch geheugen is nu nog een vroeg prototype, omdat de snelheid, afmeting en betrouwbaarheid zich nog niet met huidige standaarden voor harde schijven kunnen meten. De onderzoekers denken nog jaren nodig te hebben om de techniek verder te ontwikkelen.