Hackersgroep The Shadow Brokers heeft het wachtwoord vrijgegeven dat toegang biedt tot eerder gelekte spionagesoftware van Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

The Shadow Brokers lekten in augustus 2016 ook al een pakket spionagesoftware van de NSA, maar een deel daarvan werd door een wachtwoord afgeschermd. De groep wilde dat wachtwoord veilen, maar kopers bleven weg.

Nu heeft de groep het wachtwoord voor het versleutelde NSA-softwarepakket gratis vrijgegeven. "Dit is onze vorm van protest", schrijven de hackers in een kwaad bericht op Medium, gericht aan de Amerikaanse president Trump. Die heeft volgens de hackers verschillende van zijn verkiezingsbeloftes gebroken.

De echtheid van het wachtwoord is geverifieerd door zowel Motherboard als TechCrunch. In het softwarepakket lijken vooral aanvallen te zitten die zijn gericht op verouderde en weinig gebruikte systemen.

Niet alle software

Klokkenluider Edward Snowden, zelf voormalig data-analist voor de NSA, schrijft op Twitter dat de inhoud van het softwarepakket verre van de volledige set spionagesoftware van de NSA bevat.

Wel zou de NSA volgens Snowden aan de gestolen bestanden direct kunnen zien waar die vandaan komen, en hoe de software verloren is. Als de NSA dat niet kan, is dat volgens Snowden een schandaal.

In september 2016 werd al een onderzoek gestart naar de uitgelekte NSA-spionagesoftware. Daarbij worden naar verluidt Russische hackers verdacht. In februari werd een voormalig NSA-medewerker aangeklaagd voor de grootschalige datadiefstal.