De voorzitter van de FCC, de Amerikaanse telecomtoezichthouder, werkt aan een plan om netneutraliteit in de Verenigde Staten terug te dringen.

Dat melden ingewijden vrijdag aan The Wall Street Journal. De voorzitter, Ajit Pai, zou later deze maand het plan naar buiten brengen, schrijft de krant.

Het plan van Pai zou de basis van netneutraliteit vooralsnog wel in stand houden, maar de handhaving zou voortaan worden gedaan door de Federal Trade Commission (FTC).

De FTC is een overheidsorganisatie die in het teken staat van het beschermen van consumentenrechten. Ook moet de organisatie ervoor zorgen dat de concurrentiestrijd op de markt eerlijk blijft door onder meer voorzorgsmaatregelen te introduceren.

Plan van Pai

Het nieuwe plan van Pai moet de huidige regels van de FCC terugdraaien. Deze regels zijn geïntroduceerd onder het presidentschap van Barack Obama. Internetproviders moeten al het internetverkeer als gelijk behandelen.

Daar is kritiek op geuit door telecommunicatiebedrijven. Maar ook Pai en andere Republikeinen hebben er moeite mee. Zo zouden deze regels er onder meer voor zorgen dat er minder wordt geïnvesteerd in breedbandinternet.

Providers hebben al geprobeerd tegen de regels te strijden middels rechtszaken, maar die hebben tot op heden nog nergens toe geleid.

Het is vooralsnog niet bekend wanneer de FCC de huidige plannen moet wijzigen. Wanneer dat gebeurt, dan zullen de Democraten en consumentenbonden daar waarschijnlijk niet blij mee zijn. Zij vinden dat netneutraliteit ervoor zorgt dat alle bedrijven, websites en diensten online gelijke kansen krijgen.

Nieuwe privacyregels

Eerder ging de Amerikaanse president Donald Trump al akkoord met nieuwe privacyregels,  die een einde maken aan de regelgeving van voormalig president Obama.

Providers in de Verenigde Staten mogen surfgedrag van klanten nu zonder hun expliciete toestemming doorverkopen. Onder Obama waren zij nog verplicht hun klanten hiervoor eerst goedkeuring te vragen. Ook deze regels waren afkomstig van de nieuwe FCC-voorman.