Mensen die video’s op YouTube plaatsen kunnen daar niet direct geld aan verdienen. De video’s op een kanaal moeten voortaan minimaal tienduizend keer bekeken zijn voordat dat mogelijk is.

Als een kanaal eenmaal genoeg video’s heeft die meer dan tienduizend keer bekeken zijn, dan heeft YouTube genoeg tijd gehad om te controleren of de videomakers ook daadwerkelijk serieus zijn.

Tegelijkertijd is de ondergrens niet heel hoog gemaakt, om echt creatieve mensen nog altijd aan te sporen een kanaal te beginnen, aldus Ariel Bardin, productmanager bij de videostreamingdienst.

Toetsing

Daarnaast zal YouTube in de komende weken een toetsing introduceren voor nieuwe kanalen die zich aanmelden voor het YouTube Partner-programma. De site kan dan bekijken of kanalen zich aan de regels en richtlijnen houden die YouTube heeft opgesteld.

Mocht het kanaal populair zijn en content maken die volgens de normen goed is, en waarschijnlijk ook ‘advertentievriendelijk’ is, dan zal het kanaal opgenomen kunnen worden in dat partnerprogramma.

Met deze stap wil YouTube voorkomen dat andermans content wordt gestolen en opnieuw geüpload wordt door iemand waardoor er geld aan verdiend kan worden. Daarnaast hoopt de site de rotte appels uit de mand uit halen en te weren, waardoor het platform een veilige plek kan worden.

Geld verdienen

Voorheen was het zo dat iedereen direct geld kon verdienen met het uploaden van video’s. Door dit model groeide YouTube uit tot het grootste videoplatform van dit moment, maar het zorgde er ook voor dat er content op terecht gekomen is die minder in de smaak valt.

Dergelijke content kan zijn gestolen van platenmaatschapijen, filmstudio’s of zelfs andere mensen op YouTube. Dergelijke kanalen zouden straks minder aanwezig moeten zijn, omdat de prikkel wordt weggehaald.