De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Bosch gaan samenwerken op het gebied van deep learning, dat aan de basis staat van machine learning. Machine learning stelt apparaten in staat te leren van ervaring en daarnaar te handelen.

In het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) op het Science Park in Amsterdam gaan tien promovendi en postdocs aan de slag. Beide partijen gaan daar zowel fundamenteel als toegepast onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie en zullen die kennis delen met als doel meer innovatie binnen het deelterrein te realiseren.

Instituut voor Informatica

De promovendi en postdocs staan onder leiding van UvA-hoogleraren Max Welling en Arnold Smeulders van het Instituut voor Informatica. De onderzoeken zullen zowel in Amsterdam als in het Bosch Center for Artificial Intelligence op de onderzoekscampus van Bosch in het Duitse Renningen worden gedaan.

“Met deep learning kun je verborgen verbanden ontdekken in data en voorspellingen doen aan de hand van data”, zegt hoogleraar Welling. “De toepassingen zijn legio, denk bijvoorbeeld aan volautomatische auto’s, robotica, smart homes en the Internet of Things’.”

Slimme apparaten

In hun onderzoeksprojecten worden er mathematische modellen en algoritmen ontwikkeld waarmee machines kunnen leren van informatie en ervaring. De onderzoekers doen dat met een enorme hoeveelheid data afkomstig van sensoren en camera’s.

“De vraag naar slimme apparaten en systemen is groot en daarmee wordt het belang van deep learning alsmaar groter”, vervolgt de hoogleraar. “De resultaten uit het Delta Lab kunnen straks direct leiden tot toepassingen en producten van Bosch.”

Kunstmatige intelligentie

Dit deelterrein van kunstmatige intelligentie is volgens hoogleraar Smeulders één van de meest spannende doelen op het gebied van deep learning. Dat komt doordat de grote hoeveelheid sensorische data het grootst is binnen computervisie.

“Het stelt scherpe uitdagingen aan deep learning om te leren uit de gigantische hoeveelheid data”, aldus hoogleraar Smeulders. “Er zijn zo veel plaatsen op de wereld waar de resultaten gebruikt kunnen worden: in intelligente camera’s, in zelfrijdende auto’s, in de thuiszorg. Ik zou eigenlijk niet weten waar niet.”

De samenwerking tussen Bosch en de UvA is de tweede publiek-private samenwerking die het Instituut voor Informatica aangaat. In 2015 ging het QUVA-lab van start waarin de UvA samenwerkt met chipproducent Qualcomm.