De gemeente Enschede heeft privégegevens van bijna 900 werkzoekenden per abuis in een e-mail verstuurd aan een groep van dertig andere werkzoekenden.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd tegen NU.nl. De 882 getroffen burgers zijn per brief op de hoogte gesteld van het datalek en de gemeente heeft zijn excuses aangeboden voor de fout.

Er is geen sprake geweest van een hack, maar een medewerker heeft per ongeluk een bijlage met de persoonsgegevens bij een e-mail over een vacature gevoegd. In het bestand stonden onder meer burgerservicenummers, geboortedata, telefoonnummers en het soort uitkering dat de werkzoekenden ontvangen.

De fout werd een half uur na verzending opgemerkt, stelt de gemeente in de brief. Met de dertig ontvangers is telefonisch contact opgenomen, om te zorgen dat zij de privégegevens weer zouden verwijderen. Volgens de gemeente is er "geen reden om aan te nemen dat er misbruik van uw gegevens wordt gemaakt".

"De regels rondom verzending van e-mail worden naar aanleiding van deze vervelende situatie verder aangescherpt", concludeert de gemeente.