Het Europees Parlement heeft zich donderdag bezorgd uitgelaten over Privacy Shield, een verdrag met de Verenigde Staten dat de uitwisseling van persoonsgegevens regelt.

Techbedrijven gebruiken het Privacy Shield-verdrag om gegevens van Europese burgers in de VS te stallen. Maar volgens het parlement is er onvoldoende controle op wat er met die gegevens gebeurt, en is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten hierin grasduinen.

Het Privacy Shield is de opvolger van het eerdere Safe Harbor-akkoord, dat door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. De hoogste Europese rechtbank zei in 2015 dat de bescherming van privégegevens hierin niet voldoende werd beschermd.

Met de stemming van donderdag roept het Europees Parlement eurocommissairs Vera Jourova (Justitie) op om het Privacy Shield grondig onder de loep te nemen. De Europese Commissie had al plannen om het akkoord jaarlijks te herevalueren.

Het parlement gaf donderdag ook zijn laatste goedkeuring aan de afschaffing van roamingkosten binnen Europa. De groothandelstarieven die providers elkaar rekenen gaan stapsgewijs omlaag, waarmee de ruimte ontstaat om de roamingkosten voor consumenten vanaf 15 juni 2017 helemaal af te schaffen. Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) noemt dat "een geweldige prestatie voor ons allemaal".