AMSTERDAM - De kerst en sinterklaas hebben onlineshop Bol.com geen windeieren gelegd. De omzet van eind oktober tot 23 december 2004 bedroeg ruim 11 miljoen euro, een groei van 40 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2003. Bol.com verwacht dit jaar af te sluiten met een totale omzet van 50 miljoen euro.

2004 is het eerste jaar dat bol.com met zwarte cijfers zal afsluiten.

Maandag 29 november was een recorddag voor de onlineshop met 120.000 bezoekers en meer dan 14.000 verkochte producten. "Zon- en maandagen zijn over het algemeen topdagen bij bol.com," zo verklaart het bedrijf in een persbericht.

MP3-spelers blijken dit jaar het kerstcadeau bij uitstek. Ze lijken de digitale camera in populariteit voorbij te streven. Ook blijkt dat kopers van MP3-spelers zich voornamelijk laten leiden door de prijs bij hun aanschaf.

Kopspijkers en wijnalmanakken

Andere populaire cadeaus dit jaar zijn de dvd's van tv-programma Kopspijkers en Lord of the Rings, de pc-game Half Life 2 en de Encarta Winkler Prins-encyclopedie op cd-rom.

De Wijnalmanakken van Hubrecht Duijker en de Supermarkt-Wijngids van Nicolaas Klei vinden dit jaar duizenden mensen onder de kerstboom. Daarnaast is de Engelstalige how-to-gids voor vrouwen getiteld "He's just not that into you" een opmerkelijke bestseller. Niet alleen de boeken van Dan Brown doen het goed, ook het Da Vinci Code-bordspel is een bestseller.

In de Nederlandstalige boekenlijst is Brown voorbij gestreefd door de nieuwe Grisham en het reisboek van Floortje Dessing. De meest gekochte kindercadeaus zijn het boek én het pc-spel van Pluk van de Petteflat.