De gemeente Rotterdam heeft zijn informatiebeveiliging zo slecht op orde, dat burgemeester Ahmed Aboutaleb mogelijk zelf gevaar loopt.

Dat concludeert de Rekenkamer Rotterdam in een rapport dat in handen is van de Volkskrant. In het rapport staat dat er "reële risico's op fysieke onveiligheid" van de burgemeester zijn, schrijft de krant maandag.

Kwaadwillenden zouden bijvoorbeeld relatief gemakkelijk de geheime agenda of de e-mail van Aboutaleb kunnen inzien en die informatie kunnen gebruiken voor een aanslag.

De Rekenkamer is sinds vorige maand verwikkeld in een conflict met het college van burgemeesters en wethouders over publicatie van het rapport. Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer, deelde in een brief aan de gemeente al zijn conclusies dat de beveiliging op veel vlakken tekortschiet, waardoor persoonsgegevens en andere vertrouwelijke informatie zouden kunnen uitlekken.

Het college is bang dat publicatie van het rapport kan worden opgevat als "een lesje: hoe hack je de gemeente", zei een woordvoerder van Aboutaleb eerder. De publicatie is daarom voorlopig uitgesteld.

Lekken

Volgens de Volkskrant maakt het rapport melding van 700 kritieke lekken in de systemen van de gemeente. Hackers zouden makkelijk vier gemeentegebouwen zijn binnengedrongen en daar beheerdersrechten hebben verworven. Zo hadden ze zich diep in de digitale infrastructuur van de gemeente kunnen nestelen en bijvoorbeeld zelfs stoplichten en bruggen kunnen ontregelen.

De Rekenkamer voerde zijn onderzoek uit nadat vorig jaar de privégegevens van 25.000 Rotterdammers via internet toegankelijk bleken te zijn. Dat lek volgde op een onderzoek van de firma Fox-IT, die concludeerde dat de beveiliging niet op orde was. Toch veranderde er volgens de Rekenkamer nauwelijks iets. "Dat dit niet heeft plaatsgevonden neemt de Rekenkamer de gemeente erg kwalijk", aldus het rapport.