Webwinkel Amazon gaat Amerikaanse ouders in totaal 70 miljoen dollar terugbetalen. Het geld werd door kinderen uitgegeven aan in-app aankopen binnen gratis apps.

De Amerikaanse rechter bepaalde in 2016 dat Amazon onterecht geld had afgeschreven van meerdere ouders in de Verenigde Staten. Het techbedrijf heeft zijn hoger beroep in de zaak nu laten vallen.

De 70 miljoen dollar werd afgeschreven van creditcards via gratis apps gebruikt door kinderen. Hoewel de apps gratis zijn, kunnen gebruikers extra’s kopen met geld.

Volgens de Amerikaanse rechter waren ouders niet goed ingelicht over de aanwezigheid van deze in-app aankopen. Daarnaast kregen de ouders niet de gelegenheid om dit soort aankopen te voorkomen, door bijvoorbeeld een wachtwoord te verplichten.

De Amerikaanse handelscommissie FTC schatte dat er tussen november 2011 en mei 2016 rond de 70 miljoen dollar is uitgegeven aan de in-app aankopen. 

De webwinkel moet het verschuldigde bedrag overmaken naar getroffen klanten. Een verzoek om ouders terug te betalen met cadeaukaarten werd afgewezen.