Mensen met een betaald Spotify-account gaan sommige albums van platenmaatschappij Universal tot twee weken eerder dan hun niet-betalende evenknieën kunnen luisteren.

Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen de streamingdienst en de platenmaatschappij, schrijft Spotify in een verklaring. Spotify gaat als onderdeel van de deal ook per stream minder geld aan Universal afdragen.

Spotify-oprichter en -CEO Daniel Ek zegt dat het beleid om albums voor iedereen tegelijk uit te brengen niet houdbaar was. "We weten dat niet elk album van elke artiest op hetzelfde moment uitgebracht kan worden. We hebben samen met Universal hard gewerkt aan een flexibel releasebeleid."

Het gaat enkel om hele albums. Singles blijven voor alle Spotify-leden op hetzelfde moment te beluisteren.

De verwachting is dat Spotify in de komende tijd soortgelijke deals met andere grote platenlabels als Warner Music Group en Sony Music Group sluit. Dat zijn de 'grote drie’ die de catalogi van vrijwel alle populaire artiesten beheren.

Abonnees

Onlangs maakte Spotify bekend dat de dienst 50 miljoen betalende abonnees heeft. Nog eens minstens zo veel mensen gebruiken de gratis versie. Daarmee is Spotify met afstand de grootste muziekstreamingdienst.

In 2015 draaide Spotify een omzet van 1,95 miljard euro, waarvan ruim 1,6 miljard euro weer werd uitgegeven aan royaltybetalingen. Onder de streep bleef een verlies van 173 miljoen euro over.