GRONINGEN/ENSCHEDE - Het Agentschap Telecom heeft internetaanbieder Boswell uit Enschede een boete opgelegd omdat de diensten van het bedijf niet waren af te tappen. De boete bedraagt 10.000 euro, maakte een woordvoerder van het Agentschap donderdag bekend. Het is voor het eerst dat er een boete voor deze overtreding is opgelegd.

Internetaanbieders zijn volgens de Telecommunicatiewet verplicht de technische maatregelen te treffen die het mogelijk maken om hun diensten af te tappen. Justitie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maken daar gebruik van bij de opsporing van zware criminaliteit en terrorisme.

Het Agentschap voerde bij 66 internetaanbieders inspecties uit. Meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven voldeed niet aan de verplichting om hun internetverkeer af te kunnen tappen. Na een eerste waarschuwing is dat in de meeste gevallen aangepast, meldde de woordvoerder. Voor vijf internetaanbieders die nog niet aan de eisen hebben voldaan, dreigt ook een boete.