AMSTERDAM - De overheid ziet af van een megacontract met Microsoft. Een woordvoerder van de softwaregigant heeft dat donderdag bevestigd.

Overheidsdiensten en enkele gemeenten zouden op het punt staan een contract af te sluiten voor de levering van programmatuur voor 245.000 werkplekken.

Microsoft heeft begrepen dat de betrokken ministeries het niet eens werden over één groot contract. De woordvoerder noemt dat "jammer", maar benadrukt dat er al een hele serie overeenkomsten bestaat voor de levering van software aan overheidsinstellingen.

Politieke partijen, maatschappelijke organisaties en bedrijven uitten afgelopen maand hun bezorgdheid over de exclusieve onderhandelingen van de overheid met de softwaregigant. SP, D66, PvdA en GroenLinks wilden onder meer weten waarom de overheid alleen zaken doet met een bedrijf dat is veroordeeld wegens overtreding van de mededingingswet.

De onderhandelingen zijn volgens de partijen verder strijdig met een motie die de Tweede Kamer twee jaar geleden unaniem heeft aangenomen. De Kamer oordeelde destijds dat de regering concentraties in de softwaremarkt moet tegengaan en gebruik moet maken van zogenoemde open source programmatuur.

De organisaties noemden het dubies dat het contract dat een waarde van 147 miljoen zou hebben niet openbaar was aanbesteed. Met een groot aantal deelnemers, ministeries én gemeenten, was het de bedoeling om de kosten zoveel mogelijk te drukken.