Intel Security, de beveiligingstak van de chipgigant, wordt definitief afgesplitst. Daarbij krijgt het bedrijf weer zijn oude naam McAfee terug.

Dat heeft Intel dinsdag bekendgemaakt. Het investeringsfonds TPG koopt 51 procent van de aandelen McAfee voor ruim 2 miljard dollar. Intel houdt 49 procent van het afgesplitste bedrijf in handen.

Volgens Intel is de beveiligingssoftware van McAfee aanwezig bij twee derde van de tweeduizend grootste bedrijven ter wereld. In de eerste helft van 2016 draaide de afdeling een omzet van 1,1 miljard dollar, met een operationele winst van 182 miljoen dollar. Chris Young, die al aan het hoofd stond van Intel Security, wordt directeur van McAfee.

Die naam is afkomstig van oprichter John McAfee, die inmiddels niet meer werkzaam is bij het bedrijf. John McAfee woonde enige tijd in Belize, totdat hij door de overheid werd gezocht in verband met de moord op zijn buurman. Het is nooit duidelijk geworden of de Belizaanse autoriteiten hem daarbij als verdachte of getuige zagen. Later probeerde hij zonder succes de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Libertarische Partij te worden.