De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag (lokale tijd) zijn handtekening gezet onder nieuwe privacyregels, die een einde maken aan de regelgeving van voormalig president Obama.

Providers in de Verenigde Staten mogen surfgedrag van klanten nu zonder hun expliciete toestemming doorverkopen. Onder Obama waren zij nog verplicht hun klanten hiervoor eerst goedkeuring te vragen.

Een meerderheid van het Amerikaans Congres stemde vorige week al voor de nieuwe privacyregels.

Volgens tegenstanders schenden de nieuwe regels de privacy van Amerikaanse internetgebruikers. Op veel locaties binnen de Verenigde Staten kunnen consumenten niet kiezen bij welke provider ze een abonnement afsluiten, waardoor ze noodgedwongen bij een partij terecht kunnen komen die hun data doorverkoopt. Door de regels is het onmogelijk de providers te verbieden dit te doen.

Voorstanders van de nieuwe regels zeggen dat dit een gelijk speelveld biedt aan providers en online advertentienetwerken, die al grootschalig gegevens over internetgedrag verzamelen. 

De providers Comcast, Verizon en AT&T hebben beloofd geen surfgedrag van specifieke individuen te verkopen. In een verklaring zegt Verizon wel "geaggregeerde" gegevens in de verkoop te doen.