LUXEMBURG - Softwarebedrijf Microsoft heeft woensdag een kort geding tegen de Europese Commissie verloren bij het Europees Hof in Luxemburg. Het bedrijf is verplicht om met onmiddellijke ingang gevoelige informatie over zijn programma's te delen met concurrenten. Ook moet het bedrijf de zogeheten Media Player loskoppelen van Windows.

De Europese Commissie heeft Microsoft in maart veroordeeld tot deze maatregelen. De onderneming ging daartegen in beroep en eiste in een kort geding dat ze de uitspraak mocht afwachten. Dat zou in de praktijk betekenen dat Microsoft nog ongeveer twee jaar geen informatie aan concurrenten zou hoeven te geven, want dergelijke procedures kosten veel tijd.

Geen extra tijd

Maar het hof heeft woensdag besloten om Microsoft deze extra tijd niet te geven. Het bedrijf heeft onvoldoende aangetoond dat het onherstelbare schade lijdt door nu al te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie, aldus een communiqué van het Hof.

De veroordeling van Microsoft is een van de grootste zaken die de kartelafdeling van de Europese Commissie, waar momenteel de Nederlander Kroes verantwoordelijk voor is, ooit heeft aangepakt. Er ging jaren onderzoek aan vooraf.

Concurrenten

Concurrenten klaagden dat Microsoft de markt domineerde door in het alomtegenwoordige Windows-programma allerlei extraatjes mee te leveren, zoals de Media Player (waarmee geluids- en videobestandjes mee kunnen worden afgespeeld). De consument werd bijna verplicht om in een keer al deze programma's te kopen bij Microsoft, omdat ze standaard zijn meegeleverd in vrijwel alle nieuwe computers. Voor concurrenten viel er weinig meer te verdienen.

Loskoppelen

De Commissie heeft Microsoft verplicht om ook een Windows-versie op de markt te brengen zonder Media Player. Bovendien moet het bedrijf aan concurrenten die groepsservers voor bedrijven op de markt brengen, bepaalde specificaties vrijgeven. Het gaat om de protocollen van de besturingssystemen van servers onderling en servers met werkstations. Dat is overigens niet hetzelfde als de broncode, de nog geheimere informatie over de Microsoft-programma's.

Recordboete

Verder moest Microsoft een recordboete van 497 miljoen euro betalen. Dat bedrag heeft het bedrijf eerder al gestort op een geblokkeerde rekening. Omdat de bodemprocedure nog loopt, is de zaak van Microsoft versus de Europese Commissie de komende jaren nog niet ten einde.