GRONINGEN - Rokers kunnen op internet stickers met hun eigen teksten maken om deze vervolgens over de nieuwe vetgedrukte gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes heen te plakken.

Vooral teksten die de gezondheidsgevaren van roken relativeren, worden ingestuurd en uitgeprint. "Niet-rokers gaan ook dood en wie dit lezen kan, is nog gezond genoeg" en "Roken of gerookt worden, dat is de vraag?" zijn enkele van de ingezonden teksten op de site
www.flashpro.nl/waarschuwing

De twee Groningse webdesigners F. de Jong en E. Visser kwamen in hun rookpauze op het idee. "Wij moeten als zovelen ook naar buiten om te roken. Daar bedachten we dat je zelf veel leukere teksten op een pakje kunt zetten", zegt De Jong.

"Je zit toch niet lekker te roken als je er steeds aan wordt herinnerd dat het je potentie kan verlagen." Diezelfde middag zetten de Groningers hun idee op internet.

De bedenkers zien de commerciële mogelijkheden van het idee wel, maar zijn niet van plan deze ook te gaan exploiteren. Of de website lang blijft bestaan, valt te bezien. Ontwerpbureau Van Gog Ontwerpers, die een soortgelijke site ('Beplak je pakje') creëerde, heeft eind april onder juridische druk van de tabaksindustrie hun actie stopgezet.

/NETSteeds schokkender teksten op sigarettenpakjes