1 april is de favoriete dag van veel techbedrijven, die hele overtuigende maar toch wel heel vreemde producten aankondigen, die dan ook niet blijken te bestaan. Een overzicht van de leukste neplanceringen.

Google Wind

Van alle techbedrijven is Google de grootste liefhebber van 1 april. Al een paar jaar maakt het bedrijf naast zijn internationale grappen ook een 1 aprilgrap speciaal voor Nederland. Dit jaar is dat Google Wind: een methode om alle typisch Nederlandse windmolens met machine learning in te zetten om de regenwolken uit de lucht te blazen. Armin van Buuren en Piet Paulusma zijn zelfs van stal gehaald en de special effects zijn indrukwekkend.

Google Nederland blaast regenwolken weg in 1 aprilvideo
Google Nederland blaast regenwolken weg in 1 aprilvideo

Google Gnome en Pac-Maps

Google Amerika komt met Google Gnome, een tuinkabouter-versie van Google Home. De slimme assistent staat in de tuin en kan ook alleen maar tuin-gerelateerde vragen beantwoorden. Hij is niet heel handig, maar wel heel bijdehand.

Google introduceert als aprilgrap slimme tuinhulp
Google introduceert als aprilgrap slimme tuinhulp

In Google Maps zit dit jaar een volledig werkende versie van klassieke game Ms.Pac-Man. Druk op de knop en de kaart die je voor je hebt wordt omgetoverd tot Pac-Man-level. Door te vegen kun je Ms. Pac-Man besturen.

Snapchat

Snapchat grijpt 1 april aan voor een steekje onder water: in de app zit een Instagram-filter. Door dat filter ziet je Snapchat-foto er precies zo uit als een Instagram-screenshot, compleet met comments en likes van 'je moeder'. Snapchat reageert hiermee ongetwijfeld op Instagram, dat de Stories-functie van Snapchat vorig jaar kopieerde.

Snapchat en Yo

Snapchat en Yo
Snapchat en Yo

Yo Stories

Over de wildgroei aan Stories-functies gesproken: relatief nutteloze berichten-app Yo kondigt voor 1 april ook zo'n functie aan. Zo kun je precies bijhouden of je vrienden Yo zeggen, wanneer ze Yo zeggen en hoe ze Yo zeggen.

Netflix Live

Naast Stories zien we dit jaar ook veel Live-video-functies en daar heeft Netflix dan weer een grapje over bedacht. Netflix komt zogenaamd met Netflix Live, waarin acteur Will Arnett (BoJack Horseman, Flaked) een livestream doet van 'de spannendste dingen in het leven' zoals groeiend gras en roosterende broodroosters.

Amazon Petlexa

Slimme Amazon-assistent Alexa kan voor 1 april ook huisdieren verstaan. Een blaf of een miauw is zogenaamd genoeg om muziek aan te zetten, een bal te gooien of sushi voor de kat te bestellen.

Amazon introduceert stemassistent voor huisdieren als aprilgrap
Amazon introduceert stemassistent voor huisdieren als aprilgrap

Honda Horn Emoji

Hoewel Honda geen techbedrijf is, zijn emoji wel best tech dus we noemen 'm toch: de Honda toeter-emoji. Een stuur vol emoji-knopjes zodat je altijd kan claxonneren met de emotie die je wil overbrengen.

Honda komt met toeter-emoji op 1 april
Honda komt met toeter-emoji op 1 april

Duolingo Emoji

Meer emoji, bij talen-app Duolingo. Engels, Spaans of Frans leren kon al, nu kun je met Duolingo ook de ingewikkelde taal van de emoji leren. Het gaat bij Duolingo nog wat verder dan alleen een grap: er is daadwerkelijk een eerste les.

T-Mobile ONEsie

T-Mobile heeft een wearable aankondigd die je hele lichaam bedekt. De slimme onesie is gemaakt van '4G-vezels', maakt van de eigenaar een wandelende wifi-hotspot, is een draagbare wekker en wordt opgeladen door lichaamswarmte. In de VS verkoopt de provider het knalroze pak zonder speciale functies voor een paar tientjes.

Nvidia's slimme assistent

Ook videokaart-maker Nvidia heeft eindelijk een slimme assistent: G-Assist. De assistent leeft zogenaamd op een usb-stick en kan het gamen van je overnemen terwijl jij wat anders doet, en waarschuwt je ook regelmatig om eet- of rustpauzes te nemen.

Razer Saiso

Razer, maker van gamemuizen en -toetsenborden, komt dit jaar met slimme robot-compagnon S.A.i.S.O. Het robotje loopt zogenaamd met je mee en kan je level livestreamen, maar moedigt je toch vooral aan weer achter de computer te kruipen voor wat games. S.A.i.S.O kan ook je sociale media beheren, zodat je kan uitgroeien tot een echte pro gamer.

Coolblue pakketvertrager

Nederlandse elektronica-webwinkel Coolblue doet al jaren zijn best om pakketjes zo snel mogelijk bij de klant te krijgen. Maar dat gaat wel ten koste van de voorpret, aldus het bedrijf, en dus kan je voortaan ook kiezen voor de Pakketvertrager. Dan komt je pakket niet de volgende dag, maar ooit een keer.