DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft de 53-jarige I.J. uit Rosmalen dinsdag veroordeeld tot vier weken voorwaardelijke celstraf wegens het beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst. Het Openbaar Ministerie had 300 euro boete en een voorwaardelijke celstraf van drie weken geëist.

J. is maker en eigenaar van de pro-Palestijnse website Dutchpal Daarop waren artikelen te lezen waarin de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ontkend. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed in maart aangifte tegen de eigenaar en tevens auteur van de website, waarvan de inhoud volgens het instituut werd gekenmerkt door "anti-joodse stemmingmakerij".

Objectieve informatie

De verdachte zei twee weken geleden bij de rechtbank dat hij niet de bedoeling had mensen te kwetsen. "Ik wilde alleen objectieve informatie geven." Hij plaatste op zijn website een vertaald artikel van Richard Harwood, waarin de moord op zes miljoen joden "het meest kolossale stuk fictie" wordt genoemd.

Onnodig grievend

De rechtbank oordeelde dat de man onnodig grievend is geweest. Hij wijst de verklaring van de verdachte dat hij slechts wilde deelnemen aan het publieke debat, van de hand.