Huawei ziet winst stagneren op groeiende omzet

De Chinese smartphone- en netwerkfabrikant Huawei heeft zijn winst in 2016 zien stagneren, terwijl de omzet wel flink bleef doorgroeien.

In zijn jaarrapport maakt Huawei vrijdag bekend dat de omzet is uitgekomen op 522 miljard yuan (70,8 miljard euro), een groei van 32 procent. De nettowinst steeg met slechts 0,4 procent naar 37,1 miljard yuan (5 miljard euro).

De meerderheid van de omzet is nog altijd afkomstig uit de netwerkapparatuur die Huawei maakt voor telecomproviders. Die afdeling groeide met 24 procent ten opzichte van vorig jaar.

De consumententak, die onder meer smartphones maakt, groeide een stuk sneller. De omzet uit die afdeling steeg met 44 procent naar 180 miljard yuan (24,4 miljard euro).

Huawei maakte eerder al bekend dat er in 2016 zo'n 139 miljoen smartphones werden verkocht door het bedrijf. Dat is 29 procent meer dan een jaar eerder en vlak onder het verkoopdoel van 140 miljoen exemplaren. Het is onduidelijk hoeveel winst of verlies de smartphoneafdeling maakt.

Huawei groeide het snelst in thuisland China, terwijl in Europa en Noord- en Zuid-Amerika juist een zwakkere groei werd genoteerd.

Lees meer over:
Tip de redactie