AMSTERDAM/DEN HAAG - De laatste film van de vermoorde regisseur Theo van Gogh is sinds eind vorige week ook kosteloos van internet te halen. Onbekenden hebben de legale, betaalde versie van 0605 gekraakt en links naar illegale kopieën op verschillende Nederlandse internetpagina's geplaatst.

De film 0605 was in de afgelopen week voor 4,99 euro te koop op de pagina van internetaanbieder Tiscali. Kopers kregen daarna 48 uur de tijd om de film te bekijken.

Juridische stappen

Tiscali noemt het in een eerste reactie "heel erg vervelend" dat er gratis kopieën in omloop zijn. Volgens de internetaanbieder gaat het om ten minste twee unieke exemplaren van slechte kwaliteit. De distibuteur onderzoekt de mogelijkheden van juridische stappen tegen de aanbieders. "We nemen dit erg serieus en doen alles om deze investering te beschermen", aldus een woordvoerder.

Tot nu toe hebben ongeveer 4000 mensen de film betaald en bekeken. De opbrengst gaat naar het studiefonds van de zoon van Theo van Gogh. Eind januari gaat de thriller ook in de bioscoop draaien.

Links naar de gratis kopie van de film over de moord op politicus Pim Fortuyn staan onder meer op emulenl.com en emule.punt.nl. Het bestand zelf staat op een uitwisselnetwerk. De eigenaar van emulenl.com noemt de kwaliteit ervan "goed". 0605 was de eerste Europese film die op internet zijn première beleefde.