Uber wil dat Google-rechtszaak over zelfrijdende auto's niet openbaar is

Taxi-app Uber wil dat een door Google aangespannen rechtszaak over gestolen technologie voor zelfrijdende auto's aan arbitrage wordt onderworpen. De zaak zou dan buiten de normale rechter om en zonder openbare zittingen kunnen worden afgehandeld.

In nieuwe rechtbankdocumenten wijst Uber erop dat Google zelf al een arbitrageproces in gang had gezet tegen Anthony Levandowski, de Uber-medewerker die wordt beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen. Dat meldt de New York Times donderdag.

Met dat proces, dat in de herfst in gang werd gezet, beschuldigde Google Levandowski van het gebruiken van geheime salarisinformatie om gericht voormalige medewerkers over te halen naar zijn nieuwe bedrijf, Otto. Die startup werd kort na de oprichting voor 680 miljoen dollar gekocht door Uber. Het is onduidelijk of de arbitrage heeft geleid tot een schikking.

In de nieuwe rechtszaak tegen Uber stelt Google dat Levandowski 14.000 geheime documenten heeft gestolen van Waymo, de bedrijfstak die zelfrijdende auto's ontwikkelt. Daardoor zou de Lidar-sensor van Uber, die wordt gebruikt om de omgeving van robotauto's te scannen, nagenoeg gelijk zijn aan die van Google.

Volgens Uber moet ook deze rechtszaak met arbitrage worden opgelost, omdat dat in het contract van Levandowski bij Google stond. Alleen een aanklacht over patentschending moet nog in een federale rechtbank worden afgehandeld, vindt Uber. Waymo wil de volledige zaak in een gewone rechtbank houden, met een jury.

Lees meer over:
Tip de redactie