Een 20-jarige man die mogelijk betrokken was bij een groep cybercriminelen die Apple probeerde af te persen, is opgepakt in Londen.

Motherboard meldt woensdag dat de man is aangehouden door de Britse National Crime Agency. Dat agentschap wil geen details geven over de zaak.

Maar de beheerders van een e-mailaccount dat eerder al door de afpersers werd gebruikt, zeggen dat het gaat om een van hun medeplegers.

De groep, die schuil gaat onder de naam Turkish Crime Family, claimt miljoenen wachtwoorden van iCloud-gebruikers in handen te hebben. De hackers willen dat Apple 75.000 dollar betaalt om te voorkomen dat de groep op afstand iPhones wist.

De claim van de groep kan niet geverifieerd worden en volgens Apple is er geen sprake geweest van een hack bij iCloud. Vermoedelijk gaat het om wachtwoorden die zijn buitgemaakt bij andere recente datalekken, zoals die bij Yahoo en Tumblr. De cybercriminelen hebben aan verschillende media kleine datasets gestuurd om hun hack te bewijzen, maar er is geen bewijs dat er daadwerkelijk miljoenen accounts zijn gekraakt. 

De politie verdenkt de Londense arrestant van chantage en hacken. Bij hem thuis zouden elektronica in beslag zijn genomen.