Microsoft brengt de volgende grote update voor Windows 10 op dinsdag 11 april uit. De zogenoemde Creators Update bevat onder meer Paint 3D

De update is gratis voor alle Windows 10-gebruikers, meldt Microsoft.

Naast de totaal vernieuwde versie van Paint bevat de update ook de nieuwe Game Mode. Bij het spelen van games schakelt die modus alle kracht van de pc naar de game, zodat die zo soepel mogelijk draait.

Ook wordt ondersteuning voor Microsofts Twitch-concurrent Beam toegevoegd, waarmee gamers beelden van hun spellen kunnen livestreamen.

Minder blauw licht

Nieuwe functie Night Light schakelt de hoeveelheid blauw licht terug naarmate het buiten donkerder wordt. Dat zou de slaapkwaliteit van gebruikers ten goede moeten komen. Tot nu toe hadden gebruikers een app als f.lux nodig om blauw licht 's avonds terug te schakelen.

Een nieuwe beveiligingsfunctie zorgt ervoor dat Windows 10-computers automatisch op slot gaan wanneer de smartphone van de gebruiker van de computer weg beweegt. Die functie werkt met Windows Phone, maar ook met Android en iOS.

Paint 3D

Het nieuwe Paint 3D laat gebruikers voorwerpen in 3D tekenen, die bekeken kunnen worden met mixed reality-brillen zoals de Microsoft HoloLens.

Ondersteuning voor dergelijke brillen zou eigenlijk ook in deze update zitten, maar is verplaatst naar later dit jaar. Dan volgt een tweede grote update voor Windows 10, bevestigde Microsoft in februari.