AMSTERDAM - De populairste site voor gebruikers van het uitwisselsysteem BitTorrent, Suprnova.org is gestopt, zo meldt de Register . Volgens de makers van de site was de sluiting "onvermijdelijk". "We weten ook niet of de site ooit weer terugkomt, we hebben alles geprobeerd. Het spijt ons."

Vorige week werd bekend dat de MPAA (Motion Picture Association of America) bezig was met het aanklagen van diverse serverbeheerders in de Verenigde Staten en Europa. Deze serverbeheerders zouden zich bezighouden met hosten van films en andere bestanden die via de netwerken van BitTorrent en eDonkey verspreid worden. Het is nog niet bekend of de sluiting van Suprnova hier iets te maken mee heeft.

Op de site van Suprnova werden zogenaamde torrent-bestanden aangeboden. In het bestand staat alle informatie die de internetter nodig heeft om bijvoorbeeld een film te downloaden. Na het ophalen van het bestand, begint de download. Het principe werkt iets anders dan p2p-programma's zoals Kazaa en Napster. Zodra een gebruiker een stuk heeft gedownload, wordt dit bestand meteen beschikbaar gesteld aan andere torrent-gebruikers.

/LINK
Wat is Bittorent?