De computers van de Gooise gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zijn uit voorzorg offline gehaald, nadat de systemen werden getroffen door een cyberaanval.

Dat hebben de zogenoemde BEL-gemeenten dinsdag bekendgemaakt. "We onderzoeken op dit moment de effecten van deze virusaanval", aldus de gemeente Eemnes op zijn site.

Door de storing kunnen er geen afspraken worden gemaakt met de gemeente. Wethouder Niels Rood zegt tegen RTV Utrecht dat ambtenaren "nauwelijks nog kunnen werken". Volgens hem gaat het probleem vermoedelijk enkele dagen duren.

"Mocht er sprake zijn van het lekken van vertrouwelijke informatie, dan laat de gemeente dit direct weten." De gemeente doet aangifte van de cyberaanval.

Een woordvoerder van de gemeente Laren zegt tegen NU.nl dat het een cyberaanval met cryptolocker ransomware betreft. Hoeveel schade er gedaan is, is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of de aanval iets te maken heeft met de aanval op de systemen van de Tweede Kamer, die op ongeveer hetzelfde tijdstip plaatsvond.