Tesla- en SpaceX-oprichter Elon Musk is een bedrijf gestart dat zich richt op technologie die elektrodes in het brein plaatst om menselijke hersencapaciteit met kunstmatige intelligentie te verbinden.

Dat meldt The Wall Straat Journal op basis van ingewijden. De krant beroept zich onder meer op een vermeend mede-oprichter van het bedrijf, Max Hodak. Die bevestigde het bestaan van Neuralink, zoals het nieuwe bedrijf heet, evenals de betrokkenheid van Musk.

Volgens ingewijden zou Musk actief betrokken zijn bij het starten van Neuralink en het ontwikkelen van de beoogde technologie. Hij liet zich vorig jaar al uit over een mogelijke integratie van kunstmatige intelligentie en het menselijk brein.

Daarbij stelde hij een gebruikersinterface voor die een computer direct met de hersenen verbindt, waardoor gebruikers niet meer gebonden zijn aan de besturing van apparaten als een smartphone of een virtualrealitybril. Dat gaat volgens Musk te langzaam.

De bronnen van The Wall Street Journal melden dat Musk Neuralink voornamelijk zelf wil financieren. Het bedrijf zou al verschillende experts binnen het vakgebied hebben aangetrokken als nieuwe medewerkers.

Naast Tesla, SpaceX en het vermeende Neuralink is Musk ook eigenaar van een tunnelbedrijf genaamd The Boring Company.