Een groot deel van de Nederlandse gemeenten wil zo snel mogelijk weer gebruikmaken van stemcomputers, mits dit op een veilige manier kan.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij 235 gemeenten. Hiervan gaf 90 procent aan zo snel mogelijk weer een stemcomputer te willen gebruiken. 

De gemeenten zouden ontevreden zijn over het huidige stemproces, waarbij papieren stembiljetten worden gebruikt. Van de ondervraagde gemeenten zou 86 procent willen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken snel een beter stemproces introduceert. 

Volgens minister Plasterk is elektronisch stemmen te duur en het risico op hacks te hoog. Hij zegt wel te willen experimenteren met kleinere stembiljetten. De Tweede Kamer stemde afgelopen jaar tegen de herinvoering van de stemcomputer. 

Eind januari bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat software voor het doorsturen van verkiezingsresultaten verouderd was. Hierdoor kon deze makkelijk worden beïnvloed. De software werd daarom slechts beperkt ingezet tijdens de verkiezingen.