AMSTERDAM - Roy Makaay mag zich de beste speler van Oranje in 2004 noemen. Hij heeft de hoogste individuele score gehaald van alle internationals, die zijn geanalyseerd door het computersysteem 'Effectivity in Action' dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd berekent.

De spits dankt die toppositie aan zijn 8,20 tijdens het EK-duel tegen Letland waarin hij als wisselspeler 20 minuten in actie is gekomen.

Het systeem is ontwikkeld door Team Support Systems, in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vijf wedstrijden van Oranje zijn geanalyseerd tijdens het EK in Portugal en de andere vier duels in het kader van de WK-kwalificatie.

Tsjechie

Achter Makaay nemen Van der Sar en Davids de tweede en derde plaats in. Doelman Van der Sar heeft een 8,09 gescoord in de EK-wedstrijd tegen Tsjechie. Ook Davids heeft zijn hoogste individuele gemiddelde (7,78) behaald in dat EK-duel. Hetzelfde geldt voor Arjen Robben, die met zijn score van 7,70 in die veelbesproken wedstrijd op de vierde plaats staat van het "individuele jaarklassement".

De plaatsen vijf tot en met tien in dit klassement worden achtereenvolgens bezet door Cocu (7,55 op het EK tegen Portugal), Van Hooijdonk (7,53 in de WK-kwalificatie tegen Tsjechie), Stam (7,36 op het EK tegen Tsjechie), Bouma (7,33 op het EK tegen Zweden), Van Bronckhorst (7,30 op het EK tegen Zweden) en De Boer (7,25 op het EK tegen Letland).

Opvallend is dat van de 30 spelers die tijdens 9 wedstrijden zijn geanalyseerd, liefst 19 hun hoogste score hebben behaald tijdens het EK. "Slechts" elf internationals hebben de hoogste effectiviteit gescoord tijdens een WK-kwalificatieduel. Overigens zijn ook de oefeninterlands tegen Zweden en Liechtenstein geanalyseerd door de computer, maar de resultaten daarvan zijn niet opgenomen in het jaarklassement.

Bouma

Als van alle Oranjespelers de gemiddelde effectiviteit wordt berekend tijdens alle gespeelde interlands op het EK en in de WK-kwalificatiereeks, dan komt verdediger Wilfred Bouma als beste uit de bus. Hij behaalt in 5 duels een gemiddelde van 6,87 en dat is net iets hoger dan Jaap Stam (6,85 in 5 duels). Derde is Mario Melchiot met een 6,68 in 1 duel. In het individuele klassement staat Bouma achtste, vlak achter Stam.

Bondscoaches

De bondscoaches Dick Advocaat en Marco van Basten hebben dit jaar 30 internationals laten spelen tijdens de negen duels die zijn geanalyseerd door het computersysteem. Tijdens het EK heeft Oranje onder leiding van Advocaat een gemiddelde effectiviteit van 6,40 gehaald. Onder leiding van Van Basten is Nederland tijdens de WK-kwalificatie niet verder gekomen dan een gemiddelde van 5,75.