
'Nederlandse cybermilitairen straks deel van elke buitenlandse missie'
Dat zegt de commandant van het DCC, generaal Hans Folmer, in een zaterdag gepubliceerd vraaggesprek met Trouw.
Er zijn zo'n tachtig militairen en burgers in training voor het in 2014 opgerichte Defensie Cyber Commando (DCC) van het Nederlandse leger. De eenheid is nog niet operationeel, maar moet in de toekomst het land helpen verdedigen bij een grootschalige cyberaanval.
Daarnaast zegt Folmer te verwachten dat zijn eenheid deel gaan uitmaken van elke militaire missie in het buitenland. Naast verdedigingsmiddelen ontwikkelt de DCC ook zelf digitale aanvalswapens, zoals virussen en andere malware, die kunnen worden ingezet om de troepen ter plekke te ondersteunen. Meestal zal dat van achter een bureau in Nederland gebeuren.
Ernstige verstoring
"In Nederland is het beleid dat organisaties in principe zelf verantwoordelijk zijn voor hun digitale bescherming", zegt Folmer. "Maar er kunnen situaties zijn waar wij ondersteuning bieden. Dat zal vooral gaan over aanvallen in het cyberdomein die fysieke schade veroorzaken, slachtoffers maken of voor een ernstige verstoring van de samenleving zorgen."
Dat geldt bijvoorbeeld voor het platleggen van een vervoers- of electriciteitsnetwerk.
Bij militaire operaties in het buitenland kan het DCC worden ingezet als digitale gevechtseenheid. Folgers: "We kunnen militaire berichtgeving of het internet verstoren op plekken waar een Nederlandse patrouille actief is. We kunnen een brug hacken zodat we hem open kunnen zetten als de vijand wil oprukken, in plaats van dat onze collega's hem bombarderen."
Oorlogsrecht
Net zoals de reguliere strijdkrachten is de nieuwe cybereenheid gebonden door het oorlogsrecht. Er mogen bijvoorbeeld niet zomaar belangrijke burgersystemen worden platgelegd. "Bij het opzetten van een aanval kijkt er een jurist mee, en ook achteraf leggen wij verantwoording af over onze inzet", aldus Folmer.
Volgens de commandant is Nederland tot nu toe terughoudend met het digitaal terugslaan bij aanvallen uit het buitenland. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is het eerder terugslaan om een afschrikkend effect teweeg te brengen nu een speerpunt in de digitale veiligheidsstrategie. Folmer laat het aan de Nederlandse politiek om te besluiten of daar in ons land ook verandering in moet komen.