AMSTERDAM - De Brit Martin Wren-Hilton heeft een eenvoudige manier bedacht om de hele reeks wachtwoorden die tegenwoordig onthouden moeten worden, te vermijden. De reacties op deze goedkope uitvinding zijn redelijk positief, zo schrijft de BBC donderdag.
BBC

Het gaat om een kaart, ter grootte van een creditcard, waarop een aantal woorden en getallenreeksen staan. De computer waarop wordt inlogd, herkent de persoon aan het wachtwoord. Daarna vraagt de computer naar het nummer dat bij een bepaald woord op die kaart hoort.

Als een hacker de kaart in handen krijgt, kan die er nog niet veel mee omdat de kaart verbonden is met het wachtwoord van de persoon. Bovendien zijn de kaarten uniek, aldus de bedenker van de kaart.

Er zijn diverse manieren om wachtwoorden te beschermen met dure technische oplossingen zoals smart cards, maar die methoden zijn volgens Wren-Hilton vooral geschikt voor mensen die tijdens hun werk met zeer vertrouwelijke zaken te maken hebben.

De manier van identificatie is niet nieuw. Vooral banken gebruiken regelmatig dergelijke methoden om online bankhandelingen van klanten te beveiligen. "Maar voor een grote groep mensen van wie de handelingen niet streng beveiligd hoeven te worden, voldoet het", denkt een beveiligingsexpert van het Engelse bedrijf RSA.