Onderzoekers van antivirusbedrijf ESET waarschuwen voor meer dan tachtig schadelijke en neppe mods voor de game Minecraft. Het gaat hier alleen om de Android-versie.

Dat laat ESET donderdag op zijn eigen blog weten.

Het gaat in totaal om 87 mods, die 990 duizend keer zijn gedownload uit Google Play. Een mod is een aanpassing of uitbreiding van een spel waarbij er verschillende dingen veranderd kunnen worden. Mods kunnen door ontwikkelaars, maar ook door andere mensen gemaakt worden en in theorie zorgen voor een nieuwe speelervaring.

ESET meldt dat de mods tussen januari en maart van dit jaar zijn geüpload naar Google Play, de digitale winkel van het Android-besturingssysteem. Wanneer een dergelijke mod wordt binnengehaald en geopend, dan wordt er geen extra content gepresenteerd. In plaats daarvan worden gebruikers doorgestuurd naar andere websites.

Lastig vallen

Gamers die de verschillende mods hebben gedownload worden vervolgens lastig gevallen door irritante reclames of verscheide oplichterspraktijken.

De apps die in Google Play staan die dergelijke mods beloven, zijn onder meer afkomstig van ontwikkelaar die staan genoteerd als ‘tamziiilt’ en ‘petrzaatey’. Ook worden de applicaties gekenmerkt door slechte recensies en cijfers.