DEN HAAG - De kwaliteit van internetpagina's waarop consumenten energieprijzen kunnen vergelijken, is onder de maat. Kleine regionale stroomleveranciers ontbreken en niet alle producten worden getoond. Dat stelt de toezichthouder DTe na een onderzoek van dertien sites.

Bijna 70 procent van de consumenten vergelijkt online de energieprijzen. Een kleine 40 procent van degenen die naar een andere leverancier overstappen, baseert zijn besluit op het advies. De DTe wil daarom dat de sites vlekkeloos werken.

"Transparantie in prijzen is een belangrijke voorwaarde voor de consument om een weloverwogen keuze te maken voor een energieleverancier. Vergelijkingssites spelen een belangrijke rol." aldus Gert Zijl, directeur van DTe.

De sites van de Consumentenbond (energiebond.nl ), van de Vereniging Eigen Huis (eigenhuis.nl ) en van adviesbureau Ecofys (energieprijzen.nl ) zijn volgens de DTe het betrouwbaarst. Energievergelijken.nl kwam als slechtste naar voren.

De DTe gaat met de aanbieders van de sites in gesprek om de kwaliteit te verbeteren. Bovendien blijft de toezichthouder de pagina's in de gaten houden.