AMSTERDAM - De CEO van het Amerikaanse bedrijf Linspire , Michael Robertson, heeft woensdag een open brief geschreven naar premier Balkenende. In deze brief biedt de CEO de overheid een goedkoper alternatief voor het gebruik van het Windows-besturingssysteem.

Robertson zegt in de brief de Nederlandse overheid een aanbod te willen doen. Hij wil voor 5,9 miljoen euro de software en ondersteuning leveren voor de 245.000 overheidspc's. Microsoft vraagt voor de software en ondersteuning 147 miljoen euro.

De contractonderhandelingen tussen de Nederlandse overheid en Microsoft kwamen vorige week in het nieuws. 23 maatschappelijke organisaties en bedrijven waren verontwaardigd en noemden het dubieus dat het contract niet openbaar is aanbesteed.

Naar aanleiding van berichten in de vakpers hebben SP, D66, Pvda en GroenLinks afgelopen week vragen gesteld aan de regering. De betrokken ministeries willen in afwachting van de antwoorden het bestaan van de geheime onderhandelingen met Microsoft niet bevestigen.

Linspire

Linspire, voormalig Lindows, werd in 2002 opgericht door Robertson. Hij wilde met Linspire de strijd aangaan met Microsoft. Linspire is een Linux-besturingssysteem waarop Windows-programma's probleemloos moeten kunnen draaien. Ook qua interface lijkt Lindows erg op Microsoft's Windows.

In Amerika is Lindows vele malen populairder dan in Europa. De grootste supermarktketen van de wereld, Wal-Mart, leverde een tijd lang uitsluitend computers met het Lindows-besturingssysteem.