LEIDSCHENDAM - De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is bang dat de overheid onvoldoende de gevaren van handsfree bellen in de auto benadrukt.

De huidige voorlichtingscampagne van de overheid richt zich namelijk vooral op het verbod op handmatig bellen, aldus de SWOV donderdag. "Mensen moeten door de campagne niet gaan denken dat handsfree bellen veilig is", zegt een woordvoerder.

Volgens de SWOV is telefoneren zonder gebruik te maken van de handen net zo gevaarlijk als handmatig bellen. Iemand die in de auto een telefoontje pleegt, besteedt te weinig aandacht aan wat er op de weg gebeurt, zo luidt de redenering.

De boodschap van de nieuwe campagne van de overheid is duidelijk volgens Patrick Rugebregt van de SWOV. "Bellen in de auto is gewoon riskant en handheld bellen in de auto is verboden", vertelt hij. "Bellen in de auto leidt de aandacht af, je blik versmalt en de reactiesnelheid gaat achteruit."

Nieuwe campagne

De stichting pleit dan ook voor een nieuwe campagne die alle gevaren van bellen in de auto onder de aandacht brengt. "De slogan was eerst: handsfree bellen is veiliger", zegt Rugebregt. Nu wordt dat 'Handsfree bellen, niets aan de hand'.

De SWOV schat dat er per jaar circa veertig doden en vierhonderd ziekenhuisgewonden vallen als gevolg van bellen in de auto. Een onderscheid tussen handsfree en handmatig bellen maakt de stichting niet. Telefoneren in de auto is namelijk altijd gevaarlijk, zegt de woordvoerder.

Sinds 30 maart is het verboden handmatig in de auto, invalidenwagen of op de brommer te telefoneren. Hier staat een boete van 138 euro op.

/NET Kwart automobilisten belt nog zonder handsfree setHandmatig bellen in de auto wordt dure grapBellen in auto vanaf maart verplicht 'handsfree''Bellen in de auto leidt altijd af'